fb Jesteśmy na Google+ Jesteśmy na Twitter tel mail
thumb-DIAGNOSTYKA SIBO
GABINETY SPECJALISTYCZNE DIAGNOSTYKA SIBO
mgr inż. Sabina Stuglik-Wiercimak

 Co to takiego SIBO?


SIBO charakteryzuje się znacznym wzrostem liczebnośći bakterii ( ponad 105jtk/g)
lub występowaniem w jelicie cienkim nietypowych bakterii bądź archeonównormalnie
bytujących w jelicie grubym lub niezasiedlających organizmu człowieka.
W prawidłowych warunkach, w jelicie cienkim znajduje się niewielka liczba bakterii.
Kiedy jest ich zbyt dużo, występuje tzw. zespół rozrostu bakteryjnego- w skrócie
SIBO.


Przyczyn rozwoju SIBO może być wiele. Wymienić wśród nich można:

  •  zaburzenia motoryki jelit,
  •  zaburzenia wydzielania enzymó trawiennych i kwasów żółciowych,
  • zbyt mała ilość kwasu solnego w soku żołądkowym,
  •  niepoprawne funkjonowanie naturalnych barier np. zastawki krętniczokątniczej,
  • stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP),
  •  niedobory odporności,
  • nieprawidłowości anatomiczne przewodu pokarmowego ( np. zwężenia,

uchyłki, guzy jelit)

  •  niezdrowy styl życia,
  •  nizbilansowana dieta,
  •  stres,
  •  czynniki psychologiczne

 

Objawy SIBO ze strony układu pokarmowego:

  •  gazy,
  • wzdęcia,
  •  przewlekłe biegunki wodniste lub tłuszczowe,
  •  bóle i skurcze brzucha,
  •  zaparcia,
  •  mdłości,
  •  odbijanie się,
  •  uczucie pełności w brzuchu,
  • objawy złego wchłaniania

 

Co to jest wodorowy test oddechowy?


Wodorowy test oddechowy np. z laktulozą jest nieinwazyjną metodą rozpoznawania
SIBO. Wytwarzanie wodoru u ludzi wiąże się wyłącznie z aktywnością bakterii
jelitowych fermentujących cukry. Wodór powstający w jelicie po wchłonięciu do
krwii jest wydychany przez płuca: istnieje ścisła zależność między jelitową produkcją
wodoru, a jego wydalaniem przez płuca.

 

img Rejestracja telefoniczna:
(33) 823 56 56
664 340 358
img Rejestracja on-line
zarejestruj
GODZINY PRZYJĘĆ:
bud
Przyjmuje: w Budynku B


time
Termin:
Poniedziałek: 8.00-15.00
Sobota: 8.00-15.00
AKTUALNY DOWÓD UBEZPIECZENIA KONIECZNY PRZY WYSTAWIANIU RECEPT REFUNDOWANYCH
×
×
×
×